Teksti: Elina Lappalainen

Suomalaisen Cornfox-studion peli Oceanhorn. Kuva: Cornfox

Viikko sitten torstaina julkaistu suomalaisen Cornfox-peliyhtiön peli Oceanhorn näyttää iskeneen heti kultasuoneen.

Peli on pitänyt jo viikon ajan ykkössijaa Yhdysvaltojen ladatuimpana maksullisena iPad-pelinä Applen sovelluskaupassa. Se on huikea saavutus pelille, jonka lataaminen maksaa 8,99 dollaria eli on App Storen kalleimmasta päästä. Suomessa peli maksaa 8 euroa.

"Saimme tuotantokustannukset takaisin lähes 24 tunnissa. Se osoittaa, että kyse on kannattavasta liiketoiminnasta", Cornfoxin luova johtaja Heikki Repo kertoo.

Kolmen miehen pelistudio teki Oceanhorn-peliä kahden vuoden ajan. Tuotantokustannukset olivat noin puoli miljoonaa euroa.

Vuonna 2010 perustetussa Cornfoxissa ovat mukana pelin pääohjelmoijina toimivat Jukka ja Antti Viljamaa sekä pelin tarinasta ja grafiikasta vastaava luova johtaja Heikki Repo. Ennen oman yrityksen perustamista kolmikko työskenteli THQ:n omistaman Universomon Helsingin studiolla.

Cornfoxin ensimmäinen peli oli alihankintana tehty Death Rally -pelin mobiiliversio. Kyse on Remedyn klassikkopelin uudesta versiosta, joka oli myyntimenestys.

"Niillä tuloilla saimme oman firman käyntiin ja rahoitimme oman pelin tekemisen", Jukka Viljamaa kertoo.

Cornfox on tehnyt joka vuosi noin 250 000 euron liikevaihtoa. Yhtiö on perustajiensa mukaan ollut koko toimintansa ajan kannattava.

"Tarkoitus on pysyäkin pienenä, emme ole laajentamassa. Uskomme, että näin voimme toimia mahdollisimman tehokkaasti. Tarvittaessa palkkaamme freelancer-työvoimaa tiettyihin tehtäviin", Viljamaa sanoo.

Tavallista isompi mobiilipeli

Muihin menestyviin suomalaispeleihin verrattuna Oceanhorn ei ole kovin mobiilipelimäinen. Se vertautuu pikemminkin pelinteisiin pelikonsoleilla pelattaviin seikkailupeleihin. Pelin juuret ovat japanilaisessa toimintaroolipelien genressä.

"Havaitsimme, että tämän genren puhdasta edustajaa ei App Storessa ollut ja näimme siinä potentiaalia. Tarinavetoisen pelin kesto on noin kymmenen tuntia", Repo kertoo.

Oceanhorn sijoittuu fantasiamaailmaan, joka on kohdannut katastrofin tuhat vuotta sitten. Pelin sankari lähtee etsimään kadonnutta isäänsä. Samalla selviää mikä johti maailman tuhoutumiseen ja mikä on sankarin perheen kytkös merihirviö Oceanhorniin.

Trendi mobiilipelien markkinoilla on tällä hetkellä päinvastainen, kuin Cornfoxin valitsema liiketoimintamalli. Useimmat menestyvät pelit ovat ilmaisia, mutta pelaajat maksavat erilaisista lisäsisällöistä niin sanotussa free-to-play -liiketoimintamallissa. Oceanhorn on kertamaksullinen peli.

"Monet ovat olleet innoissaan siitä, että lähdimme rohkeasti preemium-hinnoitteluun. Tämähän on App Storessa aika kallis peli. Päätimme viestittää hinnalla siitä, miten mittavasta pelikokemuksesta on kysymys ja se osoittautui hyväksi valinnaksi", Repo sanoo.

Cornfoxin pelin julkaisija on saksalainen FDG Entertainment. Yhtiöllä on sopimus vain tämän iOS-käyttöjärjestelmille tehdyn version julkaisemisesta mutta pelin brändi on edelleen suomalaisyhtiön hallussa.

"Yhteistyö julkaisijan kanssa on sujunut hyvin. Heidän kauttaan saimme esimerkiksi pelimusiikin säveltäjiksi kuuluisat pelimusiikin tekijät Japanista ja se lisäsi osaltaan ennakkokiinnostusta peliin", Repo kertoo.

Menestys kaikilla markkinoilla

AppAnnien ylläpitämien tilastojen mukaan peli on menestynyt myös iPhonelle ladattuna hyvin. Parhaimmillaan peli oli viime viikolla Yhdysvaltojen neljänneksi myydyin maksullinen iPhone-peli. Suurempi ruutu on eduksi tarinalliselle seikkailupelille. Niinpä peli on suositumpi iPadilla kuin iPhonella.

Yhtiö ei julkaise vielä lukuja siitä, kuinka monta kertaa peli on ladattu maailmanlaajuisesti. Applen Game Centerin julkisten lukujen mukaan Oceanhornilla on kuitenkin jo 223 000 pelaajaa. Varsinainen pelilatausten määrä on todennäköisesti pienempi, sillä yhdellä laitteella peliä voi pelata useampi perheenjäsen eri profiileilla kirjautuneena.

Peli on ollut 10 ladatuimman maksullisen pelin joukossa 65 maassa iPhonella ja 75 maassa iPadilla. Pelin suurimmat markkinat ovat Yhdysvalloissa, Saksassa, Britanniassa ja Ranskassa.Linkki alkuperäiseen artikkeliin:

http://www.talouselama.fi/Kasvuyritykset/tassa+on+seuraava+suomalainen+pelihitti+9+dollaria+maksava+oceanhorn+paasi+voitolle+vuorokaudessa/a2217079